top of page
original (1).jpg

VÅRA MÄRKEN - GENERAL MOTORS

Vi har för nävarande stängt vår verkstad och hänvisar våra kunder till våra kollegor som är auktoriserade märkesvärkstäder för GM.

corvette

OM CORVETTE

Efter andra världskriget började hemvändande soldater ta med sig europeiska sportbilar till USA. Märken som MG, Alfa Romeo och Jaguar blev omåttligt populära. Två av dem som fascinerades av de lätta, snabba och eleganta vagnarna var bildesignern Harley Earl, som sedan 1927 var anställd hos GM och Ed Cole, som 1952 lämnat Cadillac för att sätta fart på det stagnerande bilmärket. Man lyckades övertala företagsledningen om att få ta fram en sportvagnsprototyp.

 

Denna presenterades på det anrika New York-hotellet Waldorf Astoria den 16 januari 1953 under årets Motorama-turné. Kunderna och motorpressen gillade vad de såg och det beslutades om serietillverkning.

 

Man beslutade även att den nya lågseriebilens kaross skulle tillverkas med hjälp av en för tiden toppmodern teknik i glasfiberarmerad plast.

Corvetten har hittills tillverkats i sju generationer. Dessa benämns vanligen C1-C7 och har tillverkats i drygt en miljon exemplar.

original.jpg
Camaro
Image by Giorgio Trovato

OM CAMARO

Chevrolet Camaro är en medelstor amerikansk bil tillverkad av Chevrolet, klassad som en ponnybil och även som en muskelbil med vissa versioner.

 

Den började säljas första gången den 29 september 1966 för modellåret 1967 och designades som en konkurrerande modell till Ford Mustang. Camaro delade sin plattform och huvudkomponenter med Firebird, producerad av Chevys systerdivision Pontiac, som också introducerades för 1967.

Fyra distinkta generationer av Camaro utvecklades innan produktionen slutade 2002. Typskylten återupplivades på en konceptbil som utvecklades till femte generationens Camaro; produktionen startade den 16 mars 2009. Över 5 miljoner Camaros har sålts.

OM CADILLAC

Cadillac Motor Car Division är en division av den amerikanska biltillverkaren General Motors Company (GM) som designar och bygger lyxbilar. Dess största marknader är USA, Kanada och Kina. Cadillac -modeller distribueras på ytterligare 34 marknader världen över. Cadillac -bilar är på toppen av lyxfältet i USA. År 2019 sålde Cadillac 390 458 fordon världen över, ett rekord för varumärket.

Cadillac är bland de första bilmärkena i världen, fjärde i USA endast till andra Autocar Company (1897) och GM marques Oldsmobile (1897) och Buick (1899). Det fick sitt namn efter Antoine de la Mothe Cadillac, som grundade Detroit, Michigan. Cadillac -vapnet är baserat på hans vapen.

När General Motors köpte företaget 1909 hade Cadillac redan etablerat sig som en av Amerikas främsta lyxbiltillverkare. Den fullständiga utbytbarheten mellan dess precisionsdelar hade gjort det möjligt att lägga grunden för den moderna massproduktionen av bilar. Det var i framkant av tekniska framsteg, införandet av fulla elsystem, den kollisionslösa manuella växellådan och ståltaket. Varumärket utvecklade tre motorer, med sin V8 som standarden för den amerikanska bilindustrin.

Cadillac-CT5-V-Blackwing-9.jpg
cadillac
bottom of page